


Recepty
Vánoční kapr s dietním bramborovým salátem
Bez kapra a pravého bramborového salátu by nebyly pořádné Vánoce. Smažený řízek a bramborový salát plný majonézy ale nikomu po zdravotní stránce příliš neprospěje. Pokud si nechcete tradiční štědrovečerní menu odepřít, ale máte chuť ho trochu odlehčit, zkuste v salátu vynechat uzeniny, majonézu nahradit jogurtem a kapra smažit na malém množství kvalitního oleje. Zaručeně si pochutnají i zarytí odpůrci zdravé stravy!
Doba přípravy
90 minut
Co budeme potřebovat
Ingredience na salát (4 porce)
| 6 | větších brambor | |
| 1/2 | celeru | |
| 2 | mrkve | |
| 1 | petržel | |
| 1 | větší plechovka sterilizovaného hrášku | |
| 1 | bílá cibule | |
| 5 | sterilizovaných okurek | |
| 1 | vejce | |
| 150 g | bílého jogurtu | |
| 3 | lžíce plnotučné hořčice | |
| 3 | lžíce kvalitní majonézy | |
| 1 | lžička soli | |
| 1/2 | lžičky černého pepře | |
| 2 | lžíce jablečného octa | |
| 1 | snítka čerstvého rozmarýnu | |
Ingredience na kapra (4 porce)
| 800 g | očištěného kapra | |
| 1 | vejce | |
| 100 g | celozrnné mouky | |
| 100 g | kukuřičné strouhanky | |
| 3 | lžíce řepkového oleje Lukana | |
JAK NA TO?
Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte vychladnout. Dejte vařit i mrkev, celer, petržel a vajíčko. Mezitím nakrájejte okurky a cibuli najemno. Jakmile brambory vychladnou, oloupejte je a nakrájejte do velké mísy na malé kostičky, stejně tak nakrájejte uvařenou zeleninu. Vše smíchejte dohromady, přidejte hrášek, hořčici, jogurt a majonézu. Ochuťte solí, pepřem a jablečným octem. Hotový bramborový salát dejte uležet, nejméně na 2–3 hodiny. Nejlépe však chutná až následující den.
Umytého kapra pořádně nasolte. Obalujte nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec v kukuřičné strouhance. Obalený filet vkládejte do rozpáleného oleje, aby strouhanka příliš nenasákla tukem. Osmažte z obou stran a na závěr hotový řízek vysušte ubrouskem. Podávejte s vychlazeným bramborovým salátem a snítkou čerstvého rozmarýnu.
Umytého kapra pořádně nasolte. Obalujte nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec v kukuřičné strouhance. Obalený filet vkládejte do rozpáleného oleje, aby strouhanka příliš nenasákla tukem. Osmažte z obou stran a na závěr hotový řízek vysušte ubrouskem. Podávejte s vychlazeným bramborovým salátem a snítkou čerstvého rozmarýnu.










