


Recepty
Celozrnné vanilkové rohlíčky
Že nejde udělat tradiční vanilkové rohlíčky zdravější? Zní to sice složitě, ale jde to velmi snadno. Stačí vyměnit některé ingredience a hned máme o něco zdravější, ale přitom stále dobrý výsledek. Vyměňte bílou mouku za špaldovou, bílý cukr za jeho alternativy a rohlíčky obalujte v kokosu. I přes netradiční složení cukroví neztrácí na křehkosti ani vůni a sladké jsou také tak akorát. Zkuste zdravé rohlíčky podle našeho receptu!
Doba přípravy
Doba pečení: 8–10 minut; Doba přípravy: 45 minut
Co budeme potřebovat
Na těsto cca 40 kousků (2 plechy)
| 150 g | celozrnné špaldové mouky | |
| 50 g | třtinového cukru | |
| 80 g | másla | |
| 100 g | vlašských ořechů | |
| 100 ml | slunečnicového oleje Lukana | |
Na obalení
| 1 | balení vanilkového cukru s fruktózou | |
| 50 g | jemně strouhaného kokosu | |
JAK NA TO?
Smíchejte mouku, cukr a najemno namleté vlašské ořechy. Do směsi přidejte máslo, které předem vyndejte z lednice, aby změklo. Přidejte olej a vypracujte těsto. To zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice. Nejméně na 1–2 hodiny, ale klidně zde může zůstat i přes noc nebo odpočívat den až dva.
Odleželé těsto si rozdělte na menší části. Z každé vytvořte tenký váleček, který rozkrájejte na další kousky, přibližně 1 cm silné. Poté rukama tvarujte rohlíčky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 8–10 minut na 180 °C. Rohlíčky mají po upečení tmavší barvu díky mouce a tmavému třtinovému cukru. Nechte rohlíčky vychladnout a poté obalujte ve směsi kokosu a vanilkového cukru s fruktózou.*
*Fruktóza je ovocný cukr s nízkým glykemickým indexem, který neovlivňuje inzulín, proto je zdravější variantou bílého cukru
Odleželé těsto si rozdělte na menší části. Z každé vytvořte tenký váleček, který rozkrájejte na další kousky, přibližně 1 cm silné. Poté rukama tvarujte rohlíčky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 8–10 minut na 180 °C. Rohlíčky mají po upečení tmavší barvu díky mouce a tmavému třtinovému cukru. Nechte rohlíčky vychladnout a poté obalujte ve směsi kokosu a vanilkového cukru s fruktózou.*
*Fruktóza je ovocný cukr s nízkým glykemickým indexem, který neovlivňuje inzulín, proto je zdravější variantou bílého cukru










