Internetové cookies sice nevoní jako ty čerstvě vytažené z trouby. Díky nim se ale na našem webu můžete cítit jako doma.
zavřít
Facebook
Youtube

Recepty

Dip z bílých fazolí s celozrnnými tyčinkami

Silvestr je skvělá příležitost připravit sváteční občerstvení v trochu jiném kabátě. Co to letos zkusit s celozrnnými tyčinkami a fazolovým dipem? Tyčinky jsou neskutečně snadné a mohou sloužit jako předkrm nebo křoupání k vínu či pivu. Dip jim zase dodá ten správný šmrnc. Užijte si silvestrovské pohoštění moderně a zdravě!
Doba přípravy
45 minut + doba na uvaření fazolí; Doba pečení tyčinek: 8–10 minut

Co budeme potřebovat

Fazolový dip
250 g   bílých fazolí
2   bobkové listy
1   lžička sušené saturejky
3   polévkové lžíce slunečnicového oleje Lukana
1   lžička tymiánu
1   lžíce citrónové šťávy
1   špetka černého pepře
1   lžička soli
 
 
 
 
 
 
 
Celozrnné tyčinky (2 plechy)
250 g   celozrnného listového těsta
1   vejce na potření
1   malé vejce
  černý nebo bílý sezam na posypání
 
 
 
 
 
 

JAK NA TO?

Fazole přes noc namočte, aby nasákly vodu a změkly. Druhý den vodu slijte a dejte je vařit v nové spolu s bobkovým listem a saturejkou. Bylinky fazole hezky provoní a také zajistí lepší stravitelnost. Vařte, dokud fazole nezměknou, nejméně 45 minut. Solte až na závěr, sůl totiž jejich dobu varu zpomaluje. Poté slijte přebytečnou vodu a fazole rozmixujte spolu s olejem, černým pepřem, citrónovou šťávou a tymiánem. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte ještě více vody nebo oleje. Pomazánku dochuťte solí podle své chuti a dejte vychladit do lednice.

Na tyčinky kupte celozrnné listové těsto, které seženete v obchodě se zdravou výživou. Těsto rozválejte na vále posypaném moukou. Nemělo by být moc tenké, aby se netrhalo. Nožem vykrajujte tyčinky široké cca 1 cm a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Hotové tyčinky pak potírejte vajíčkem a posypte černým nebo bílým sezamem. Můžete však použít cokoliv, co máte rádi. Dobrý je také kmín, mák, hrubá sůl nebo sýr. Tyčinky podávejte s fazolovým dipem. Jako křupavý doplněk k pivu nebo vínu jsou ale moc dobré i samotné.

Přehrát videorecept

Další recepty

zpět nahoru