


Recepty
Dip z bílých fazolí s celozrnnými tyčinkami
Silvestr je skvělá příležitost připravit sváteční občerstvení v trochu jiném kabátě. Co to letos zkusit s celozrnnými tyčinkami a fazolovým dipem? Tyčinky jsou neskutečně snadné a mohou sloužit jako předkrm nebo křoupání k vínu či pivu. Dip jim zase dodá ten správný šmrnc. Užijte si silvestrovské pohoštění moderně a zdravě!
Doba přípravy
45 minut + doba na uvaření fazolí; Doba pečení tyčinek: 8–10 minut
Co budeme potřebovat
Fazolový dip
| 250 g | bílých fazolí | |
| 2 | bobkové listy | |
| 1 | lžička sušené saturejky | |
| 3 | polévkové lžíce slunečnicového oleje Lukana | |
| 1 | lžička tymiánu | |
| 1 | lžíce citrónové šťávy | |
| 1 | špetka černého pepře | |
| 1 | lžička soli | |
Celozrnné tyčinky (2 plechy)
| 250 g | celozrnného listového těsta | |
| 1 | vejce na potření | |
| 1 | malé vejce | |
| černý nebo bílý sezam na posypání | ||
JAK NA TO?
Fazole přes noc namočte, aby nasákly vodu a změkly. Druhý den vodu slijte a dejte je vařit v nové spolu s bobkovým listem a saturejkou. Bylinky fazole hezky provoní a také zajistí lepší stravitelnost. Vařte, dokud fazole nezměknou, nejméně 45 minut. Solte až na závěr, sůl totiž jejich dobu varu zpomaluje. Poté slijte přebytečnou vodu a fazole rozmixujte spolu s olejem, černým pepřem, citrónovou šťávou a tymiánem. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte ještě více vody nebo oleje. Pomazánku dochuťte solí podle své chuti a dejte vychladit do lednice.
Na tyčinky kupte celozrnné listové těsto, které seženete v obchodě se zdravou výživou. Těsto rozválejte na vále posypaném moukou. Nemělo by být moc tenké, aby se netrhalo. Nožem vykrajujte tyčinky široké cca 1 cm a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Hotové tyčinky pak potírejte vajíčkem a posypte černým nebo bílým sezamem. Můžete však použít cokoliv, co máte rádi. Dobrý je také kmín, mák, hrubá sůl nebo sýr. Tyčinky podávejte s fazolovým dipem. Jako křupavý doplněk k pivu nebo vínu jsou ale moc dobré i samotné.
Na tyčinky kupte celozrnné listové těsto, které seženete v obchodě se zdravou výživou. Těsto rozválejte na vále posypaném moukou. Nemělo by být moc tenké, aby se netrhalo. Nožem vykrajujte tyčinky široké cca 1 cm a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Hotové tyčinky pak potírejte vajíčkem a posypte černým nebo bílým sezamem. Můžete však použít cokoliv, co máte rádi. Dobrý je také kmín, mák, hrubá sůl nebo sýr. Tyčinky podávejte s fazolovým dipem. Jako křupavý doplněk k pivu nebo vínu jsou ale moc dobré i samotné.










