


Recepty
Velikonoční mazanec


Co budeme potřebovat
| 500 g | hladké mouky | |
| 3 | vejce | |
| 3 | lžíce slunečnicového oleje | |
| 50 g | másla | |
| 100 g | cukru | |
| 250 ml | mléka | |
| 1 | kostka droždí | |
| 80 g | rozinek | |
| 8 | lžic rumu | |
| 1/2 | citronu | |
| Mandlové lupínky | ||
JAK NA TO?
1. Rozinky si namočíme do rumu, mléko mírně ohřejeme, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Omyjeme si půlku citronu, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V trošce mléka a lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
2. Do velké mísy dáme mouku, cukr, citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, olej s máslem, rozinky s rumem, 2 vejce, špetku soli, citronovou šťávu a kůru. Nakonec vlijeme vykynutý kvásek, vymícháme hladké těsto a necháme ho asi hodinu vykynout.
3. Těsto vyklopíme na vál, trochu propracujeme a vytvoříme si dva bochánky. Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu asi půl hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme na 180°C 35-45 min.
2. Do velké mísy dáme mouku, cukr, citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, olej s máslem, rozinky s rumem, 2 vejce, špetku soli, citronovou šťávu a kůru. Nakonec vlijeme vykynutý kvásek, vymícháme hladké těsto a necháme ho asi hodinu vykynout.
3. Těsto vyklopíme na vál, trochu propracujeme a vytvoříme si dva bochánky. Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu asi půl hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme na 180°C 35-45 min.












