


Recepty
Obrácený hruškový koláč


Co budeme potřebovat
| 200 g hladké mouky | ||
| 250 g cukru krupice | ||
| 1 kg hrušek | ||
| 1 dcl rostlinného oleje | ||
| 4 vejce | ||
| 1 lžíce kakaa | ||
| 1 vanilkový cukr | ||
| 1 prášek do pečiva | ||
| 1 dcl vody | ||
| 60 g másla | ||
| 1 citrón | ||
| Skořice | ||
JAK NA TO?
1. Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky a promícháme s citrónovou šťávou. V hlubší pánvi rozpustíme máslo a 50 g cukru, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, skořici a plátky hrušek a dusíme 5-10 min, až hrušky lehce zkaramelizují a šťáva zhoustne.
2. V míse vyšleháme žloutky se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, poté přidáme 1 dcl teplé vody, 1 dcl oleje a dál šleháme do pěny. Nakonec vmícháme hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva.
3. V jiné míse vyšleháme sníh z bílků a ten opatrně vmícháme do těsta. Připravené zkaramelizované hrušky dáme do vymazané koláčové formy a na ně vylijeme těsto. Pečeme na 170°C asi 25 min. Po upečení přiklopíme koláč talířem a obrátíme.
2. V míse vyšleháme žloutky se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, poté přidáme 1 dcl teplé vody, 1 dcl oleje a dál šleháme do pěny. Nakonec vmícháme hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva.
3. V jiné míse vyšleháme sníh z bílků a ten opatrně vmícháme do těsta. Připravené zkaramelizované hrušky dáme do vymazané koláčové formy a na ně vylijeme těsto. Pečeme na 170°C asi 25 min. Po upečení přiklopíme koláč talířem a obrátíme.












