


Recepty
Musaka s lilkem


Co budeme potřebovat
| 500 g | mletého míchaného masa | |
| 300 g | brambor | |
| 2 | větší lilky | |
| 1 | cibule | |
| 4 | stroužky česneku | |
| 1 | větší rajčatový protlak | |
| 5 | dobře zralých rajčat | |
| 200 ml | červeného vína | |
| máslo | ||
| mléko | ||
| hladká mouka | ||
| 3 | bobkové listy | |
| skořice | ||
| muškátový oříšek | ||
| sůl, pepř | ||
JAK NA TO?
1. Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky a orestujeme je na oleji. Poté přidáme maso a dále restujeme dohněda. Přidáme 3 bobkové listy, oloupaná a nakrájená rajčata, protlak, podlijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. Osolíme, opepříme, přidáme špetku skořice a dusíme doměkka.
2. Lilky nakrájíme na max 1 cm silné plátky, posolíme, necháme vypotit, poté jemně posypeme skořicí a orestujeme na oleji z obou stran. Brambory si mírně předvaříme, nakrájíme na plátky a také orestujeme.
3. Z másla, mouky a mléka si vytvoříme bešamelovou omáčku, kterou osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku a nyní už můžeme vrstvit.
4. Dospod pekáčku vyložíme brambory, na ně poklademe vrstvu masa s rajčatovou omáčku, na ně lilky a nakonec to vše zalijeme bešamelem. Pečeme cca při 170°C. Díky tomu, že máme všechny vrstvy předvařené, netrvá to příliš dlouho. Poslední vrstva bešamelové omáčky musí mít zlatavou barvu.
2. Lilky nakrájíme na max 1 cm silné plátky, posolíme, necháme vypotit, poté jemně posypeme skořicí a orestujeme na oleji z obou stran. Brambory si mírně předvaříme, nakrájíme na plátky a také orestujeme.
3. Z másla, mouky a mléka si vytvoříme bešamelovou omáčku, kterou osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku a nyní už můžeme vrstvit.
4. Dospod pekáčku vyložíme brambory, na ně poklademe vrstvu masa s rajčatovou omáčku, na ně lilky a nakonec to vše zalijeme bešamelem. Pečeme cca při 170°C. Díky tomu, že máme všechny vrstvy předvařené, netrvá to příliš dlouho. Poslední vrstva bešamelové omáčky musí mít zlatavou barvu.












