


Recepty
Kulajda


Co budeme potřebovat
| 600 g brambor | ||
| 1,5 l vývaru nebo vody | ||
| 300 g čerstvých nebo sušených hub | ||
| 200 ml smetany 33% | ||
| 1 lžíce másla | ||
| 1 lžíce řepkového oleje Lukana | ||
| 4 vejce | ||
| hladká mouka | ||
| ocet | ||
| cukr | ||
| čerstvý kopr | ||
| bobkový list | ||
| kmín | ||
| nové koření | ||
| sůl | ||
JAK NA TO?
1. V hrnci rozpustíme máslo, můžeme přidat také kapku oleje, aby se nepřipalovalo. Zaprášíme 2-3 lžícemi hladké mouky a vytvoříme jíšku. Přilijeme vařící vývar (nemáme-li, tak vodu) a rozmícháme.
2. Do hrnce přidáme nakrájené brambory, bobkový list, kmín, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Mezitím si v pánvi na trošce oleje orestujeme nakrájené hříbky (pokud máme sušené, napřed je namočíme na chvíli do vody) a přidáme do polévky.
3. Vyndáme bobkový list a nové koření, plamen co nejvíce ztlumíme a přimícháme smetanu. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný kopr, dochutíme octem a cukrem. Vejce připravíme jako ztracená nebo natvrdo a podáváme.
2. Do hrnce přidáme nakrájené brambory, bobkový list, kmín, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Mezitím si v pánvi na trošce oleje orestujeme nakrájené hříbky (pokud máme sušené, napřed je namočíme na chvíli do vody) a přidáme do polévky.
3. Vyndáme bobkový list a nové koření, plamen co nejvíce ztlumíme a přimícháme smetanu. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný kopr, dochutíme octem a cukrem. Vejce připravíme jako ztracená nebo natvrdo a podáváme.












