


Recepty
Švestková omáčka k masu


Co budeme potřebovat
| 1/2 kg švestek | ||
| 1/2 cibule | ||
| 1 lžíce citrónové šťávy | ||
| 1 lžíce hladké mouky | ||
| 1 stroužek česneku | ||
| 5 lžic oleje | ||
| 1/2 lžičky mleté skořice | ||
| 1 badyán | ||
| 2 kuličky jalovce | ||
| 1 lžíci třtinového cukru | ||
| sůl, pepř | ||
JAK NA TO?
1. V hrcni na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky a usmažíme zlatavou jíšku. Poté zasypeme lžící cukru a za stálého míchání ho necháme rozpustit a lehce zkaramelizovat.
2. Do hrnce vhodíme vypeckované a na kousky nakrájené švestky, podlijeme trochou vody a promícháme, aby se jíška rozpustila. Přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, skořici, badyán, jalovec, osolíme, opepříme a až začne omáčka vařit, ztlumíme a necháme jen lehce probublávat.
3. Až se švestky téměř úplně rozpadnou, vyjmeme badyán a jalovec a omáčku dochutíme (většinou je třeba dosladit). Můžeme ji nechat s kusy ovoce, propasírovat nebo rozmixovat dohladka.
Tip! Omáčku můžete zvýraznit trochou koňaku, rumu nebo slivovice. Výborně se hodí k vepřové panence.
2. Do hrnce vhodíme vypeckované a na kousky nakrájené švestky, podlijeme trochou vody a promícháme, aby se jíška rozpustila. Přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, skořici, badyán, jalovec, osolíme, opepříme a až začne omáčka vařit, ztlumíme a necháme jen lehce probublávat.
3. Až se švestky téměř úplně rozpadnou, vyjmeme badyán a jalovec a omáčku dochutíme (většinou je třeba dosladit). Můžeme ji nechat s kusy ovoce, propasírovat nebo rozmixovat dohladka.
Tip! Omáčku můžete zvýraznit trochou koňaku, rumu nebo slivovice. Výborně se hodí k vepřové panence.












